V.19 (18+2)

 
Bebis:
 
Din bebis är denna veckan 13-15 cm och väger ungefär 200 gram. Vid förlossningen väger den vanligtvis 15 gånger mer, så den kommer lägga en hel del på hullet framöver.

En av de mest fascinerande sakerna med fostrets utveckling är hjärnan. Hjärnan är ett av de första organen som bildas de första veckorna och dess abnorma storlek i förhållade till resten av kroppen under den första delen av utvecklingen visar dess stora betydelse. I vecka 19 har muskler i hela kroppen kopplats ihop med hjärnan via nervtrådar och kan därmed kontrolleras medvetet av bebisen!

Öronen står ut från huvudet, och i munnen börjar de första groddarna till barnets permanenta tänder dyka upp. Armar och ben har nu korrekt relativ storlek i förhållande till kroppen och fötterna är hela 2,5 cm långa!

 

Du:

Många kvinnor kan känna livmodern 2-3 cm under navlen och om du ser din profil i speglen kan du verkligen se hur din kropp har förändrats. Det är inte ovanligt att vid det här laget ha gått upp 5-6 kg. Av detta svarar beisen för c:a 200 gram, moderkakan 170 gram och fostervattnet ungefär 310 gram.

Vidare har dina bröst ökat i vikt med 170 gram vardera och livmodern med ytterligare 300 gram!

Det är viktigt att komma ihåg att viktökningen skiljer sig mellan olika kvinnor och det finns ingen anledning till panik om du gått upp lite mer eller mindre än genomsnittet.

Viktökningen kommer förmodligen att påverka din hållning och din sömn.

 

Mina egna tankar om graviditeten:

Tycker egentligen inte att det har hänt särskillt mycket sedan förra veckan. Nog för att magen växer sig större och jag är tröttare än någonsin. Känner fortfarande hur lilla skatten lever loppan där inne, men ingenting som syns på utsidan. Med lilleman kände jag ingenting förens i v.26, då jag uppsökte mödravården för första gången. Så himla märkligt hur olika graviditeter kan skilja sig så. På torsdag har vi äntligen vårat efterlängtade RUL, om jag får gissa så blir det nog en tjej.



Sofia

Vilken fin liten mage du har fått :-) vad ska ni göra i helgen? Lust att ses nåt? Kram

Svar: Ja, den har verkligen dragit iväg. Vi är hemma i helgen, absolut tycker jag att vi borde ses. Baka pepparkakor med ungarna eller nått annat skoj? Kram
linelias.blogg.se

Sofia

Vi hörs lite närmare helgen då, vi är lediga både på lördag och söndag. Kraaam

Svar: Det gör vi! Kram till er <3
linelias.blogg.se




NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR