Nyårsförberedelser

 
 
 
Jag har lite svårt att hinna med bloggen just nu, mycket som händer. Lilleman har jag lämnat bort till faster för att hinna med alla förberedelser inför kvällen, samt få lite tid för mig själv. Jag känner mig känslomässigt slutkörd och all denna stress som råder gör det inte precis lättare. Fick i allafall bli en snabb sväng in på H&M och fyndade klänningen ovan. Varför finns det inga fina kläder för gravida längre?! Har det någonsin gjort? Det tog mig nästan tjugo klänningar tills jag hittade en som passade min lilla kula på magen. Väldigt enkel och stilren, väldigt mycket jag! Kan inte bli bättre. Blev också lite nytt till sminkväskan samt en tur inne på systembolaget. Lyxade till det med en flaska alkoholfritt mousserande jordgubbsvin till preggo mama och mousserande vitt till övriga familjemedlemmar.
 
Ikväll är vi bortbjudna på skaldjursmiddag hemma hos lillemans faster, sedan fortsätter dem till kyrkolokalen i Lina Hage. För mig däremot, blir det en lugn hemmakväll eftersom jag vägrar utsätta mig för onödigt utanförskap. Hoppas såklart att lilleman väljer att stanna hemma med mig, vad pappan i familjen bestämmer sig för bryr jag mig faktist inte om vid det här laget.
 
Nu mina vänner skall jag försöka få i mig nått att äta och vila en stund.


Mammahäng!

 
Idag har vi haft mammahäng/playdate hemma hos oss, och för engångs skull fick vi till det så att alla kunde närvara. Dock försvann Sofia och hennes lilla Anton strax efter lunch, men kvar blev både Frida och Carina som åkte hem för bara en liten stund sedan. Ungarna har röjjt precis hela dagen och hemmet ser ut som en krigszon utan dess like, men vad gör det?! Så härligt att träffa alla mina tjejer igen, fika och ha det sådär bra som bara vi kan ha det. Precis vad jag behövde efter ett par tuffa dagar rent känslomässigt.
 
Nu är jag så trött att jag inte orkar göra annat än att slappa i soffan. Får se om jag överhuvudtaget orkar ställa mig vid spisen, eller om vi kör en take away. Vi har fortfarande inga spikade planer inför morgondagen, ingenting jag orkar tänka på nu heller.


Att få gråta ut...

 
Kan ibland vara det mest stressbefriande och förlösande man kan göra, man kan göra det av många olika anledningar och oftast av ren och skär smärta. Jag vet inte när senast jag grät så mycket som jag gjorde idag, så fantastisk skönt att bara få frigöra sig från allt som jag har gått och burit på inom mig så länge. Ingen utav oss sa någonting, han höll om mig hårt och lät mig få gråta tills jag inte orkade gråta mer. Någonstans mitt i all sorg hände något som jag inte kan förklara, och jag tänker inte låta någon/något förstöra detta underbara. Vad som hände sen behåller jag för mig själv, men jag känner mig som en helt ny människa.
 
Nu ikväll har vi bara ägnat oss åt varandra, kramats, pussats och hållt handen som två nykära tonåringar. För att göra kvällen lite mysigare tog vi bilen till O'learys för att beställa hem hot buffalo wings, herregud så gott det var! Lilleman däremot skämde vi bort med en cheeseburgare, hans absoluta favorit. Fair enough! Sedan har vi bara myst i soffan framför teven, bästa kvällen på länge om ni frågar mig.
 
I morgon, lördag är vi bortbjudna på ännu en familjemiddag. Förhoppningsvis den sista på ett tag framöver, och det ser ut som om att det inte blir något nyårsfirande i en tråkig kyrklokal. Nej, istället hoppas jag att vi firar hemma hos min fina mamma med god mat och trevligt sällskap. Om inte, så får det bli ett lugnt och stillsamt nyårsfirande hemma.
 
Avrundar här, för nu blir det att hoppa i pyjamasen och slappa framför Jersey shore innan sängen kallar.
 


Graviditets depression

Mammas lilla älskling, när blev du så stor?
 
Som rubriken lyder, graviditets depression är troligen vad jag går igenom just nu. Mår fruktansvärt dåligt, nedstämd och säger saker jag aldrig skulle mena. För bara några veckor/dagar sedan var jag så lycklig till vårat planerade lilla barn, nu vill jag bara försvinna från jordens yta. Jag tvivlar på känslorna för min man, på känslorna för mina vänner, tvivlar på mig själv och min vilja och rätt att leva. Jag känner för att bara gråta hejdlöst, sover dåligt om nätterna pga mardrömmar. Klockan är snart halv sex och jag har inte somnat än, så jag tog tag i saken och skrev ner allt jag känner längst inne i hjärtat i ett brev till mannen i mitt liv. Kände att det var det enda sättet att nå ut till den personen som aldrig är närvarande när jag behöver honom som allra mest. Jag hoppas så innerligt att vi kan sätta oss ner och prata ut innan jag drunkar i mina egna tankar, känslor och dåliga samvete.
 
Jag kan inte riktigt förstå varför man inte talar om just detta oftare, graviditets depression och förlossnings depression. Enligt studier drabbas ca var tredje gravid kvinna, men ingen vågar prata om det. Well, nu har jag brutit tystnaden.


Middagsbjudning, insta & girls night out

 
Äntligen hemma efter en super mysig kväll! Var först iväg på middag med familjen, maten var god men kände mig fortfarande som det femte hjulet. Jag tycker faktist inte att det är så roligt när man inte ens får chansen att hänga med i en enkel konversation. Jag har i allafall bestämt mig för att fira nyår på annat håll, vilket jag tror är lika bra för alla inblandade. För om det är något jag absolut avskyr och vill skona mig själv ifrån, så är det utanförskap.
 
Min fina Frida, räddaren i nöden som hon är hörde av sig senare på kvällen och frågade om jag skulle med på bio. Kunde inte ha fått en bättre avslutning på kvällen. Vi såg filmen mammas pojkar som förövrigt blev försenad med 15 minuter. Som plåster på såret fick alla besökare varsin ersättningsbiljett, så thank you sf! Och tack Frida, Elin och Emma för en super härlig kväll med mycket skratt!


Torsdag & nyårsplaner

Vad har ni för nyårsplaner? De flesta har ju redan planerat sitt nyår, själv är jag/vi inbjudna till nyårsfest här i Södertälje i någon tråkig kyrklokal med mat och dj. Och detta tillsammans med makens familj och mina svärföräldrar, känner bara för att skjuta mig själv i huvudet. Det var inte riktigt såhär jag ville leva mitt liv vid 25-års ålder. Gift, snart tvåbarnsmamma, helg och högtidssysselsättning: hänga med svärisarna som om jag vore femtio+. Ni hör ju själva hur det låter. Jag är inget större fan av min egen livssituation just nu. Jag älskar min fina make över allt annat, men jag gillar inte personen han har kommit till att bli på sista tiden. Det är sällan vi får en dag för oss själva, att göra sådant som vi en gång brukade göra. Eller att bara sitta och hålla handen och mysa framför en bra film. Sådant existerar inte längre i våra liv, och jag vet inte riktigt hur länge jag orkar leva med det. Jag är en väldigt närhetskrävande person, jag behöver få känna mig älskad och behövd av personen jag lever tillsammans med. Jag vet inte om det är graviditetshormonerna som tala, eller om det är befogade känslor?! Allt jag vill just nu är att få tillbaka allt det som vi en gång hade. När kärleken övergår till trygghet, det är då allting sätts på spel. Och jag är inte riktigt säker på om jag vill sätta mitt äktenskap på spel.
 
Annars så bjöd lilleman på sovmorgon till halv tolv idag (hörde ni, halv tolv!!!!!). Óm det var något vi behövde i den här familjen, så var det sömn. Så mycket flängande och alldeles för sena kvällar/nätter det har blivit dessa dagar. Ska strax ställa mig vid spisen och slänga ihop en enkel lunch, för att sedan göra oss i ordning inför kvällen. Så sjukt opepp på livet, men det är bara att bita i det sura äpplet och gilla läget.


Meeting the parents!

 
Underbart att det gick så bra med svärisarna! Jag har alltid drömt om att träffa en man vars föräldrar tar emot mig med öppna armar, för det gör dem verkligen med glädje. Sedan att vi har kommunikationssvårigheter är en annan sak. Det blir ju lite tokigt när man inte förstår varandra, så jag har mest suttit med på ett litet hörn. Lilleman däremot, har inga som helst problem med språket. Han bubblar ur sig allt möjligt, tar för sig och tyckte att det var himla trevligt att farmor och farfar har kommit för att stanna. Fina lilla unge!
 
Det bjöds på mat, fika och tilltugg och det är näst intill omöjligt att sluta äta. Är fortfarande proppmätt och hög på socker så det står härliga till. I morgon blir inte lugnare, för då är vi bortbjudna på middag hos ännu en familjemedlem med familj. Känner att det börjar bli lite mycket nu och jag längtar bort till en lugnare plats.
 
Stänger ned för ikväll, för nu är jag så trött att jag knappt kan hålla ögonen öppna. Med det önskar vi godnatt!


Juldagen ♥

 
Så var juldagen här, som även den börjar lida mot sitt slut. Vilken dag säger jag, förstår inte hur jag/vi har hunnit med allt som vi har gjort. Tog sovmorgon och klev upp strax efter klockan tio, så skönt men framför allt välbehövligt. Med frukost i magarna, nyduschade och klara packade vi ihop och körde hem till Södertälje. Fick bli ett snabbt stopp i sjöstaden för att hämta mina nycklar som jag så fint hade glömt i barnvagnen. Det var ett rent helvete att ge sig ut på vägarna idag, grymt dåligt väglag.
 
Väl hemma packade vi upp och började förbereda maten inför dagens julfirande. Tyvärr blev vi inte så många som vi hade räknat med, då lillemans faster insjuknat i halsont och feber. Trist, men så kan det vara ibland. Vid tre tiden kom pappa, Britta och lillasyster Agnes. Och någon timme senare ramlade älsklingen och Johanna innanför dörren. Mysigt med hela familjen samlad! Vi har ätit så himla mycket gott och lilleman har fått så många fina och bra julklappar. Blev en hel del nytt i garderoben, men bäst var nog bilgaraget. Tack alla fina som har gjort denna julen till den absolut bästa! Är så tacksam över att ha så många fina människor i min familj ♥
 
I morgon är det onsdag, och inte vilken onsdag som helst. Nej, för i morgon flyger mina svärisar hit från Jordanien som äntligen blivit beviljade turistvisum via Spanien till Europa. Vilket i sin tur ger dem möjligheten att hälsa på vänner, släkt och familj här i Sverige. Hur länge dem stannar är ännu oklart, men som vi har längtat efter detta. Min fina make är själaglad och jag gläds så med honom. En bättre julklapp än så kunde han nog inte få. Lilleman ska äntligen få träffa farmor och farfar för andra gången, sist var han bara en liten plutt på 10 månader. Men innandess blir det julmys med fina mammavänner och våra små, life is good!
 


Julaftons bebis mage ♥



Julaftonskvällen lider mot sitt slut

 
Julaftonskvällen går i lugnets tecken precis som dagen har gjort. Sitter här med magen full av massa god jul mat, och ingen kunde vara gladare än jag över mina fina julklappar. Sedan att lilleman har varit en riktig gnällspik precis hela kvällen är en annan story. Alltid lika mysigt att fira jul i sitt gamla barndomshem, det skänker ett visst lugn inom mig. Finns ingenstans i hela världen som jag skulle vilja fira jul än just här. 
 
Mina fina har somnat för natten och jag ska snart göra detsamma. Sista natten hos mamma, och i morgon far vi tillbaka hem till Södertälje. Där väntar ännu en dag med gemensamt julfirande tillsammans med båda våra familjer, kan inte bli annat än mysigt!


Julaftonsmorgon ♥

 
 
Godmorgon och God jul på er! Här hemma vaknade vi strax efter klockan nio, pigga och förväntansfulla inför vad dagen har att bjuda på. Lilleman har precis fått öppna sina första julklappar som tomten har varit och smugit dit. Om han blev lycklig våran fina lilla kille, tänka sig att så lite kan göra så mycket. Ett paket med nya nappar och två tablettaskar med pim pim. Finns inget som värmer mer i hjärtat än lyckan i mitt älskade barns ögon.
 
Nu sitter vi och myser i soffan framför Astrids jul på teve, sedan väntar en massa julstök innan julfirandet drar igång. Åh, vilken mysig dag detta kommer att bli! Hoppas att alla mina fina läsare får en minst lika fin jul, njut och ta hand om varandra! ♥
 
 


V.22 (21+0)


Bebisen:

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som  utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

 

Du:

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a  2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamåendeså finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, eftervilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.

 

Mina egna tankar om graviditeten:

Lite mer än halva tiden har gått och cirka 125 dagar kvar till beräknad födsel. Igår kunde jag för första gången både se och känna sparkarna utanpå magen, en känsla som inte går att beskriva i ord. Upplever en viss smärta i rygg och ljumskar, så gott som omöjligt att dölja graviditeten vid det här laget. Själv älskar jag att stoltsera med min växande och fina mage. Har ökat ca 2,5kg i vikt sedan invägningen och har ännu inte kommit mig för att ta dem där nedrans järntabletterna. Istället försöker jag äta sådant som jag tycker om och sådant som är järn och näringsrikt. Funkar minst lika bra!

Har ett visst behov av att boa in mig, slänga och göra plats åt våran efterlängtade lilla tjej. Om jag fick bestämma så skulle jag vilja ha henne här redan nu.

 

 


Dan före dan före dopparedan ♥

 
Så var årets julklappsinköp avklarade och jag är fattig som kyrkråtta. Men å andra sidan är det bara jul en gång om året, och jag är en lyckans ost som får fira den i två omgångar. Lilleman har redan varit och fingrat på alla paketen som ligger under granen och bara väntar på att få bli öppnade. Jag kan bara be till gudarna att jag slipper vakna upp till uppslitna julklappar och trasiga julgranskulor i morgon bitti. Vi får väl se hur det går med den saken.
 
Nu skall här kokas chokladkola, lussebullarna får vänta tills i morgon. Är så sjukt trött, men här finns ingen tid för vila.


Grönjävliga lördag!

 
Fy sjutton säger jag bara! Vad tänkte jag med innan vi bestämde oss för att ge oss ut i snökaoset?! Det här var förmodligen sista gången jag satte mig på ett pendeltåg med världshistoriens gnälligaste unge. Och absolut sista gången jag drar vagn upp för en mördarbacke  i decimeterdjup snö. Jag är på riktigt helt förstörd, benen värker fortfarande och jag vill bara lägga mig ner och dö en stund!
 
Så skönt att äntligen vara här, hemma hos min älskade lilla mamma. Ikväll blir det julbak och julstök så det står härliga till. Men först invänta min fina make för att sedan ta en sväng till Sollentuna centrum för att inhandla den sista julklappen. Lilleman får stanna hemma med mormor, annars får vi ingenting gjort!


I'll be home for christmas

 
 
Äntligen fredag, och ingen kunde vara gladare än jag. Det har varit full rulle ända sedan vi klev strax efter klockan tio i morsse. Lilleman är fortfarande riktigt risig, därav lite dålig uppdatering här på bloggen. Blir inte bättre för att julhelgen närmar sig heller kan jag meddela.
 
Nu ikväll har vi äntligen varit iväg och handlat julgran samt att vi tog en sväng nere på stan för att inhandla lite julfint till hemmet. Jag känner mig långt ifrån färdig, men kroppen säger ifrån och nu ligger jag som en klubbad säl i soffan framför Pirates of the caribbean.
 
Så skönt, väskorna packade och julklapparna är klara. I morgon sticker vi äntligen hem till mamma och är inte tillbaka förens på tisdag förmiddag. Helt sjukt, men de senaste dagarna har jag haft sådan enorm hemlängtan. Och ja, man kan känna hemlängtan trots att man är vuxen och har flyttat hemifrån. Men åh, som jag saknar min lilla mamma. Ska bli riktigt mysigt att få komma bort från Södertälje, bort från hemmet och bara få umgås tillsammans med min fina familj, min fin make och bara få rå om mig själv för ett slag.
 
Nu säger jag och lillbebban godnatt, och ha en fortsatt fin fredag ♥
 


Earth song

 
Vackert och tänkvärt ♥
 
Om folk bara kunde ta hand om varandra och ta hand om jorden vi bor på, så kanske vi slipper spekulera om hurvida jorden kommer att gå under.


Vad hände med mitt hår?!

 
När jag kollar på bilderna ovan, vill jag bara skjuta mig själv. Kan någon snäll själ tala om för mig vart i helvete mitt älskade hollywoodsvall tog vägen?! Efter mitt senaste frisörbesök har jag nu lärt mig en läxa att aldrig mer gå till en annan frisör än min ursprungliga. I morgon är det jag som går raka vägen till affären och köper hårfärg, kan tacka gudarna för att jag klippte upp håret en bit. Om jag bara ger fan i att experimentera med mitt eget hår så kanske jag får tillbaka det vackra hår som en gång var mitt. Håller tummarna för att graviditeten påskyndar detta, och att jag återfår porslinshy! Dear santa...this is my only wish this year!♥


Hej i julruschen!

 
 
 
 
Idag har vi hängt i Nacka forum för att handla de sista julklapparna samt shoppat lite snyggt klä oss med under julhelgen. Lilleman fick leka av sig en stund, själv köpte jag med mig en Vitamin Well att avnjuta under tiden. Godaste drycken förövrigt om ni frågar mig. Så skönt att ha alla julklappar avklarade, även om det återstår fyra stycken men det får vi försöka hinna med i helgen istället. Känner hur julstressen står mig upp i halsen, och det enda jag vill är att få lite lugn och ro. I morgon äntligen, då tar vi helg jag och min lilla familj. Nu hoppas jag bara att lillemans elakartade förkylningshosta vill ge med sig, annars vet jag inte vad jag gör?!
 
Just det, Carina och hennes lilla Samuel var förbi en sväng tidigare idag. Lånade lite kläder till barnen som ändå bara står här och väntar på att få nya ägare. Så mysigt att se dem igen, och lilla killen som börjar bli så stor. Storasyster upp i dagen, lika som bär! Hoppas att vi hinner ses lite mer efter jul, och förhoppningsvis har alla hunnit tillfriskna lagom tills dess. Annars har vi ägnat dagen åt att hänga nere i tvättstugan, sedan har vi inte hunnit med så mycket annat tills det var dags att dra.
 
Nu - hoppa i mjukiskläderna och krypa upp i soffan ett slag.
 


Hos barnmorskan

 
Så var det dags för andra besöket hos barnmorskan för sedvanlig rutinkontroll. Blev lite smått besviken över att vi måste vänta ytterligare fem veckor tills vi får lyssna till lillans hjärtljud. Detta på grund av riskerna för svåra hörselskador hos fostret, vilket man helst vill undvika om man kan. Hade för övrigt ruskigt lågt blodtryck, likaså järn värdet. Så i morgon blir det en sväng till apoteket pronto.
 
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om min barnmorska, hon är jätte snäll och super duktig. Men jag saknar min gamla barnmorska, fina Eugenia. Nästan så att det skulle vara värt att byta, bara för upplevelsens skull. Jag ska ringa redan i morgon och kolla om det eventuellt går att byta. För visst borde det inte vara några problem?!
 
Efter besöket hos barnmorskan blev det en tidig middag på donken samt uträttat lite ärenden. Jag vet inte hur vi ska få ihop allt innan jul. Måste ta mig ner på stan och inhandla lite julklappar i morgon, torsdag tvätt/julshopping/storhandling, fredag storstäd av lägenhet/klä julgran och på lördag sticker vi hem till mor och blir kvar tills på tisdag förmiddag. Ni hör ju själva, fullt ös medvetslös!
 
Nu ska jag byta sängkläderna i våran nedkissade säng, what's up med liberos byxblöjor egentligen?! Tycker att han kissar ner sig jämt och ständigt. Pampers är inte bättre dem. Kanske ska testa huggiesarna igen, dem har jag då aldrig upplevt några som helst problem med. Projekt potträning nästa!


Måndagkväll på akuten

 
Trött och fyrahundrakronor fattigare är vi nyss hemkomna från en minst sagt orolig kväll på Södertäljes akut/gynmottagning. Fick en plötslig intensiv smärta likt ihållande sammandragningar på hela vänster sida bak mot ryggslutet. Blev ganska så snabbt hänvisad till undersökningsrummet för ultraljud samt vaginal undersökning. Jag mår bra och bebis mår bra, det är allt som egentligen betyder något. Men det är knappast något snack om saken att det är en liten cirkustjej vi har. Hon låg helknasigt till och det var det som orsakade smärtan från första början. Inga tecken på cystor, men har skickat iväg ett urinprov på urinodling för att utesluta en eventuell urinvägsinfektion.
 
Nu blir det soffmys med yoghurt, treo och marabou apelsinkrokant. Blir lugna puckar för min egen del framöver, inget lyfta och framförallt sluta överanstränga mig. Hur nu det ska gå till? Ahh, FML!


Hahaha!

 
Hahahaha, jag tror jag dör på riktigt! Södertälje i all ära, men vad fan Zaid...? ♥


V.21 (20+1)

 
Bebisen:
 
Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen  fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd  kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan  lika stor som bebisen. Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av graviditeten. Bebisen är nu ca 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram. Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp  vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är  en förberedelse på livet utanför livmodern. I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita  blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på  tungan.
 

Du:

 

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas  ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och  allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att  öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den  totala viktökningen under hela graviditeten. Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per  dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som  innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel. En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som  inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben  svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge  någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast  kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom  så som huvudvärk och flimmer för ögonen.

 

Mina egna tankar om graviditeten:

 

Vecka 20-1 idag, känns härligt även om jag för tillfället känner mig helt ur form. Har fruktansvärt ont i ryggen mest hela tiden, har ingen matlust och vill mest bara sova. Tycker även att sparkarna har avtagit något, så det ska kollas upp hos barnmorskan i morgon. Är så sjukt orolig att det inte står rätt till, även om jag är medveten om att det mesta sitter i mitt egna lilla huvud. Magen har vuxit något kopiöst sedan förra veckan, men kan fortfarande bära mina egna kläder. Blir dock till att införskaffa något enstaka mammaplagg eller två, så att magen har något att växa i de resterande veckorna som återstår. I morgon väntar besök hos barnmorskan för vägning och mätning av magen samt lyssna på lillans hjärtljud. Är det ens möjligt att längta efter något så mycket?! Mammas lilla tjej, nu vill jag ha dig här hos mig!

 

 



Söndag i lathetens tecken

 
Tre fina bilder från gårdagens mysiga lilla badstund hemma hos moffa igår ♥
Lilleman vaknade strax efter klockan halv nio i morsse. Det var bara att kliva upp, på med barnkanalen och fixa frukost. Sedan gick jag och lade mig en stund till och klev inte upp förens vid tolv igen. Passade på att få undan all disk, dammsuga och ta en minst sagt välbehövlig dusch. Ganska så skönt att bara vara hemma och göra absolut ingenting.
 
En tjej vid namn Maria var här och hämtade lite grejer som hon har köpt. sådan lättnad att göra sig av med grejer som bara står, och istället införskaffa sådant som vi faktist behöver. Lilleman har precis vaknat från eftermiddags vilan, och nu inväntar vi pappan i familjen som snart kommer hem med kvällens middag. Idag fick det bli pizza, och jag slipper ställa mig vid spisen och laga mat. Lite senare ikväll sticker vi hem till faster och fina kusiner för fika, lek och massa bus!


Mysigt med familjen

 
Vilken dag, jag är helt slut! Det här med att dra barnvagn i decimeter djup snöslask och iskalla vindar som fullkomligt piskar en obarmhartigt i ansiktet var ju lättare sagt än gjort. Vet inte hur många gånger jag förbannade mig själv varje gång vi körde fast och fick vända vagnen och dra den baklänges för att överhuvudtaget komma någonstans. Lyckades i allafall tajma både bussar och tåg, och det tog oss lite mer än en timme drygt att komma fram.
 
Det blev en hel del julbak varvat med badkarshäng, bus och lek. Vi hade verkligen så himla mysigt, alla var på gott humör och stämningen var på topp. Så snart baby love dök upp bjöds det på en riktigt god middag i form utav tjälknöl, potatisgrattäng, brunsås och saltgurka. Matkoma var bara förnamnet. Till efterrätt serverades hemmagjorda pepparkakor, knäck, ischoklad och tryfflar.
 
I veckan som kommer blir det storhandling, och då tänkte även jag ställa mig vid spisen och göra en massa gott julgodis. Hade inga som helst planer första på att göra det, men ångrade mig ganska så snabbt. Trött som en gnu och sängen har aldrig varit mer efterlängtad, så jag avrundar här. Hoppas att ni har haft en lika fin lördag?!


Lördag med julbak

 
 
Godmorgon! Nyvakna och med frukost i magarna ska vi strax göra oss i ordning och bege oss ut mot Sollis. Vi ska hem till pappa för lite julbak och familjemys. Jag har packat en liten väska med roliga saker så att lilleman har något att göra på tåget. Jag tror inte att vi åker hem till mamma senare ikväll, utan åker istället hem direkt till Södertälje. Vi kommer ju praktiskt taget bo hemma hos mamma under jul, och dessutom tycker jag att det är rätt skönt att vara hemma på söndagar.
 
Nej, nu måste jag sätta lite fart om vi ska hinna iväg. Ha en fin lördag!


- Fredag, julkort & huvudvärk deluxe

Julen står för dörren, och det börjar bli dags att skicka ut årets julkort. Här är ett smakprov från förmiddagens lilla fotosession. Lättare sagt än gjort, men är ändå väldigt nöjd med resultatet. Skickade efter korten på fujidirekt som vi alltid använder oss utav när vi beställer hem bilder.
 
Annars så har vi haft en riktigt lugn morgon, dragits med huvudvärken från helvetet ända sedan jag klev upp i morsse. Tänkte faktist ta en alvedon och lägga mig i soffan ett slag. Får se om det blir en sväng till Ikea senare i eftermiddag alt. julklappsshopping i något mysigt köpcenter. Det visar sig!
 


Luciatåg på förskolan ❄⛄

 
Finns det möjligen något charmigare än luciatåg på förskolan?! Små lucior, stjärngossar, tomtenissar, pepparkaksgubbar/gummor och vackra lyktor som lyste upp i eftermiddags mörkret. Tyvärr fick vi lov att lämna kameran hemma pga foto förbud. Lite tråkigt då jag gärna hade velat föreviga denna stund, lillemans första luciatåg. Lilleman skötte sig för övrigt exemplariskt där han satt i frökens knä med fingret i munnen. Jag dog lite inombords och han sken upp som en sol när han såg mig bland alla föräldrar, syskon och andra familjemedlemmar. Bäst av allt var nog när han fick syn på pappa, mormor, morfar och moster. Den minen var näst intill obetalbar, vilken chock och vilken lycka! ♥
 
Efteråt blev det fika ute på gården och sedan gick vi hem. Lagade en god middag i form av ugnsstekt fläskytterfilé med potatisgratäng och sallad. Till efterrätt glögg och lussebullar, så gott!
 
Mina fina killar sussar sött sedan ett tag tillbaka och jag ska strax göra detsamma.


13:e december - Lucia

 
Jag och lilleman hade en riktigt mysig kväll igår. Fanns inga som helst ambitioner till att ställa mig vid spisen och laga mat, så vi lyxade till det med en kebabtallrik från restaurangen runt hörnet. Gick inte direkt någon större nöd på den lilla, han var lyckligare än någonsin. Sedan kröp vi ned under täcket i soffan framför barnkanalen innan det var dags att sova. Läggningen gick smidigare än någonsin, och mama fick lite välförtjänt ensamtid. Lillbebban däremot utövade någon form utav gymnastiska övningar större delen av kvällen/natten. Hur bra jag än tycks ha sovit i natt, skulle jag inte ha några som helst problem med att sova ett par timmar till.
 
Idag är det lucia firande på dagis klockan tre, låt mig tillägga att det är -11C ute. Stackars barn säger jag och hoppas på att det går lika smidigt som planerat. Lilleman ska i allafall vara utklädd till tomte, världens sötaste sådan! Inväntar just nu att pappan i familjen ska komma hem, samt på att mamma, pappa och lillasyster också skall dyka upp. Efter lucia firandet på förskolan blir det middag och lucia fika hemma hos oss. Myyyys!
 
Glad lucia raringar!


Som en strandad val

 
Jag och lillbebban hänger i soffan, trött som en jävla gnu efter en minst sagt stökig natt. Lilleman somnade strax efter klockan 19, vaknade en timme senare och somnade inte igen förens strax efter midnatt. Med alldeles för lite sömn i kroppen, lyckades vi ändå masa oss upp när väckarklockan ringde. Pappan i familjen fick lämna på förskolan och sedan har han hängt i tvättstugan större delen av förmiddagen. Själv har jag legat som en strandad val i soffan och inte orkar röra ett finger. Med undantag för en snabbis till affären runt hörnet. Hela morgonen har lillan stökat och bökat, vrider och vänder på sig som aldrig förr. Magen tar liksom en helt annan form och blir alldeles stenhård. Mammas lilla cirkustjej, som jag älskar dig!
 
Om man skulle ta och byta om, sätta på ett ansikte och hämta hem min fina lilleman. Vid halv-tre kommer Ida för att hämta kläderna som hon har köpt. Och i morgon kommer en annan tjej för att köpa lite leksaker som måste bort!
 


- Tisdag, utvecklingssamtal & foot spa

 
Med tanke på att jag inte kunde slita mig från nobelfesten som visades på teve igår kväll, så kan ni bara gissa hur trött jag var i morsse. Missade både när huvudrätten samt desserten serverades då lilleman absolut inte skulle sova och läggningen tog ca 1 timma. Hela kungafamiljen var samlad och kronprinsessan Viktorias glittrande smaragdgröna chiffon klänning lyckades väl ingen undgå att missa?! Kronprinsessan Madeleine ska tydligen ha burit en brudklänning som jag förstod det. Härlig tillställning med helt fantastiska tal! En gång i tiden arbetade både min kära far och mor under nobelfesten, kan säkert plocka fram både en och två bilder. Jag tycker i allafall att det är lite coolt! Jag är i princip uppvuxen på Stadshuset då min pappa under flera års tid arbetat som både restaurangchef och redovisnings ekonom. Hur som, det var inte det jag ville prata om.
 
Idag hade lilleman sitt absolut första utvecklingssamtal och våran lilla skrotonge verkar trivas som fisken i vattnet. Han utvecklas fint, tar egna initiativ, leker gärna själv och tillsammans med andra, älskar att utforska naturen och leker helst med bilar och läser i böcker. Vi pratade en del om både hemspråksundervisning, samt förflyttning till storbarnsavdelningen. Det är näst intill helt omöjligt för mig att förstå hur stor våran lilla kille faktist börjar bli. Vart tog min lilla bebis vägen?! Jag måste nog vara världens mest stolta mamma till världens finaste lilleman ♥
 
Nu har vi precis duschat, svirat om till pyjamas och jag ska strax lägga en trött lilleman. Förhoppningsvis somnar han för natten och jag får lite välförtjänt egentid. Krypa upp i soffan, zappa på teven med lite god frukt och ett stort glas soda vatten. Jag har under det senaste dygnet fått pippi på yoggi yalla, självklart glömde jag köpa med mig hem när vi var iväg och handlade tidigare idag. Nåja, en tomtedräkt till lilleman fick följa med hem till torsdagens luciafirande på förskolan. Får be min fina make att köpa med sig hem från jobbet lite senare ikväll, när jag väl blir sugen på nått så måste jag bara ha det. I won't take no for an answer!


V.20 (19+2)

 
Bebisen:

Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka.

Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.

Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

 

Du:

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.

Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.

 

Mina egna tankar om graviditeten:

Första halvlek avklarad, andra halvlek återstår och jag är inte ett dugg nervös inför den kommande förlossningen. På rutinultraljudet fick vi äntligen veta att vi väntar en frisk liten tjej som väntas vara beräknad till den 7:e maj. Med Elias var jag beräknad till den 21 juli, men den lilla sötnosen hade bråttom att se världen och kom redan till oss den 11:e. Hoppas såklart att även lilltjejen har bråttom, för nu längtar vi så mycket att vi snart spricker! Vi har redan börjat handla lite kläder och annat välbehövligt till lillskruttan, samt ärvt en del.

Jag lider fortfarande av sömnsvårigheter och har svårt att hitta en komfortabel ställning. Känner ett enormt tryck både neråt och bak mot ryggen då hon ligger precis som Elias gjorde, högt upp och långt bak. Äter lite och gärna många gånger om dagen. Måste kissa stup i kvarten då lillan ligger och trycker mot urinblåsan. Diskuterat namn har vi börjat göra lite smått, men är garanterat oense om vad som är passande och ej. Det är så härligt att få känna alla rörelser där inne och försöka lära känna våran lilla tjej. Hon tillkännager sig oftast på kvällarna och särskillt när storebror är i farten. Dem är redan bff's!  Det är något speciellt med att vara omföderska, nästan som att uppleva allt igen för första gången. För oss är det en sådan självklarhet att Elias alltid har varit hos oss, som om han aldrig har legat i min mage ♥



Att ärva är en lyx!

 
Jag tycker att det är barnsligt roligt att ärva kläder, det är så sällan det händer då jag inte har några äldre syskon eller familj med barn i samma ålder som mina snart två egna. Nu har jag dock haft en väldans tur med att ha så fina vänner som jag har fått låna kläder utav, så som byxor och urvuxna tröjor till lilleman. Inte direkt någon skit om man säger så, riktigt många och dyra märken har det blivit med tiden. Sådant som jag faktist inte haft ekonomin till att själv kunna köpa. Men så idag, när jag hämtade hem min fina lilleman så möttes jag av en påse på hyllan innehållandes allt detta ovan. Fina Diana, en av mammorna på förskolan hade rensat igenom dotterns garderob och skänkt mig dessa godingar. Det är ju så att man blir alldeles tårögd och varm i hela själen. Tack tack tack fina du! Ni får ursäkta att det blir så mycket prat om graviditet och barnkläder, men det här är så himla stort för mig, för oss.
 
I morgon kommer det hit två tjejer för att köpa sådant som lilleman vuxitt ur och inte är i behov av längre. Några extra slantar i plånboken skadar aldrig, och vi kan istället köpa lite nytt till barnens garderob. Lilleman har dragit iväg något kopiöst på längden så här skall införskaffas lite nytt i byxväg samt ett par nya pjucks. Lillasyster däremot har en hel kassa med kläder som väntar hemma hos min fina vän Elina. Det här med att ärva är faktist inte så dumt i allafall!


- Söndag, andra advent & julmarknad

Vilken härlig dag vi har haft! Vaknade upp pigga och glada till ännu en dag med strålande sol. Det var tänkt att Frida, Sofia och Carina skulle ha kommit hit på lite adventsfika och mammahäng. Men som vanligt stod sjukdomar och annat i vägen så vi får lov att ses en annan dag.
 
Eftersom mamma ändå var här så passade vi på att ta oss ut, och bestämde oss snabbt för att besöka Torekällbergets julmarknad. Hade det inte varit så förbaskat kallt så hade vi troligtvist blivit kvar bra mycket längre, men lilleman vart helt hysterisk. Vi hann i allafall kika runt, lyssna till lite folkmusik och bara umgås. Titta på kossorna gjorde vi också, lillkossan (kalven) som lilleman så fint kallade den var höjdpunkten på hela dagen. Så sjukt gullig där den skuttade omkring och följde sin mor som en förlängd liten svans. Sedan packade vi in oss i bilen och åkte hem. Fikade kaffe, thé och lussebullar såhär lagom till andra advent innan mamma begav sig hemåt.
 
Trötta, fortfarande något frusna och mätta i magarna blir det nu soffhäng resten av eftermiddagen/kvällen. Lilleman känns fortfarande varm och något hängig, så jag undrar om vi inte bli hemma i morgon också.
 


140 av 280 dagar ♥

 
Idag går vi in i v.20, och det innebär att endast halva tiden av graviditeten återstår. Känns både konstigt, märkligt och fantastiskt roligt att vi har nått dit vi är idag på så otroligt kort tid. Hon bökar, stökar och har sig där inne våran lilla tjej och jag njuter av varje sekund.
 
Den 17:e har vi tid hos barnmorskan för att mäta, väga och lyssna på lillans fina hjärtljud. Har önskat mig en alldeles egen angelsound i julklapp som möjliggör en att kunna lyssna till hjärtljuden precis när man vill. Någon som har testat denna? Upplever ni att det faktist funkade? Har även hört mycket bra om Bola-smycket, ett litet smycket som ger ifrån sig ljud som framkallar aktivitet i magen. Värt att testa i allafall! Mammas och pappas älskade lilla tjej, vi är ju så nyfikna på dig ♥


New in till lillasyster

 
Lillasysters första plagg i hennes än sålänge väldigt tomma garderob ♥
 
Fick hem gravidpaketet från Allt för föräldrar, och i detta fantastiska lilla palet medföljde en kupong på en valfri body från Kappahl. Nu råkar just nu råkar Newbie vara ett av mina favoritmärken när det kommer till baby/barnkläder. Förutsättningarna för gravida idag är så mycket bättre än vad dem var när jag var liten. Så tack Allt för föräldrar för denna fantastiska lilla gåva!


Mamma är här!

 
Vi har fått världens mysigaste helgbesök av min fina mamma som kom hit strax efter lunchtid. Tog bilen ner till stan för shopping och fika. Lillasyster har fått sitt första plagg, en helt bedårande liten body från Newbie fick det bli. Kappahl levererar som som vanligt, och jag kan tänka mig att det blir mycket handlande av barnkläder där i framtiden.
 
Har försökt lägga lilleman i snart en timmes tid utan någon som helst succé. Ser ut att bli en tidig sänggång istället, kanske lika bra det. Måste få ordning på dessa rutiner som har varit helt åt skogen de senaste två veckorna.
 
Nu fortsätter våran lördag i följd av god mat, soffhäng och självklart en massa mys, bus och lek.
 
 


Wanties till dotra

 
1.// Mössa färg&form 2.//Overall newbie 3.//Skor h&m 4.//Strumpor Llndex 5.//Sköttbädd jysk 6.//Bäddset färg&form 7.För utedagar elodie details - apple of my eye 8.// Velourset lindex 9.//Mysig filt newbie


This morning!

 
Så var det fredag igen, solen skiner och jag är på ett sådan sjukt bra humör. Måste få börja med att tacka alla för dem helt fantastiskt fina kommentarerna, meddelanden och telefonsamtalen som vällde in igår. Det har ännu inte riktigt gått upp för mig att vi faktist väntar en liten tjej, att lilleman ska bli storebror åt en liten syster. Kan ni möjligen förstå det enormt häftiga i det hela?! Magiskt ♥
 
När jag vaknade i morsse spelades det vinyl jul på högsta volym, kylskåpet fullproppat med mat och jag fylldes av en sådan enorm kärlek och tacksamhet till vad livet skänker mig just nu. Min fina baby love hade under morgonen åkt iväg och handlat upp oss inför helgen medans jag och lilleman fortfarande låg och sov. Det är dem små sakerna som betyder, finns verkligen ingen människa jag älskar mer förutom människorna i min egen familj då. Tack för att du finns i mitt, i våra liv. Min fina make, min bästa vän och pappa till våra snart två älskade barn. Jag älskar dig!
 
Nu tänkte vi klä på oss varmt och ta en liten mysig vinterpromenad. Åh, varför har man inte en pulka när man behöver en som mest?!


Trött på julstressen? Tävla om leksaker i massor till barnen!

 
Var med och tävla om ett presentkort hos Toyland!
 
Söndagen den 9/12 är sista dagen för att medverka i tävlingen. Första och andra pris är ett presentkort med ett värde utav 5000:-. Tredje och fjärde pris är ytterligare ett presentkort med ett värde utav 2500:-.
 
Tävlingen hittar du HÄR!


En dotter ♥

 
Älskade lilla tjej, vi längtar så efter dig! ♥


- Torsdag, ultraljud & mysmorgon med kärleken ♥

 
Som jag har längtat efter denna dag, så mycket att jag knappt fått sova en blund i natt. Dessutom har lilleman envisats med att vara vaken mellan 21-02, kan tillägga att jag är trött som en jävla gnu idag. Lämnade lilleman på dagis strax efter åtta, fortsatte sedan mot Södertälje sjukhus för vårat första ultraljud. Det är en omtumlande och underbar känsla, jag är så himla lycklig. Tror vi båda nästan dog av nervositet, glädje, oro när vi klev in på ultraljudsmottagningen. Fick träffa världens finaste, lugnaste och mest harmoniska barnmorska och jag blev alldeles varm i hela kroppen. Upp på britsen med ett knyck, på med den ljumma gelen och sedan satte vi igång.Iiiih..nu gällde det, och mycket riktigt så fällde jag min första tår när vi äntligen kunde skymta ett litet ansikte och en liten hand som glatt vinkade hej till sina snart nyblivna andragångs föräldrar. Har ni första gångs/andragångs föräldrar tänkt på att det luktar lite speciellt inne på mottagningen? Eller är det bara jag och mitt knäppa luktsinne numera?! När lilleman föddes så luktade han sådär fränt, och precis så luktade det på våran mottagning. Nyfödd bebis skulle man kunna säga att det luktade, älskar't! Nu följer den fräna lukten mig vart jag än går, hhi! Jag har inte gått ut med den stora nyheten ännu om vad vi väntar, vi vill självklart att vänner och familj ska få veta först. Så alla mina fina läsare, ni får hålla till godo ett litet tag till. Jag kan bara säga att allting såg jätte fint ut och bebben mår alldeles utmärkt ♥
 
Efteråt bjöd kärleken på mysfrukost på Tiedermans, vet inte när senast vi satt ner tillsammans bara vi två helt utan barn. Blev också en sväng till ÖB och Jysk för shopping, blev dock ingen långvarig shopping då lilleman ännu en gång insjuknat i hög feber. Så det blev till att packa in oss i bilen och hämta våran lilla sjukling.
 
Nu, hoppa i mjukiskläderna och bara mysa med lilla familjen ett slag.


O n s d a g

Kikade tillbaka i arkivet och bjuder på ett litet mini collage från december 2011. Kan inte låta bli att älska första bilden, det är min lilleman i ett nötskal. För precis så galen som han är på bild är han i verkligheten också.
 
Idag stannade vi hemma från förskolan för en feberfri dag. Lika bra kanske med tanke på snökaoset som jag förmodar att många av er har fått dras med idag. Men i morgon hoppas vi att det värsta har lagt sig, och att vi äntligen kan ta oss utanför dörren. För tidigt i morgon bitti, klockan halv nio har vi vårat första rutinultraljud. Sedan är vi redo för klädinköp, inredning av barnrum samt valet och kvalet om vi skall köpa ny barnvagn eller ej. Verkar helt omöjligt att få Eurobabyn såld, känns ju lite surt om jag får säga det själv. Får hoppas på en saftig sponsring till julen så att vi kan få lite struktur på saker och ting här hemma.
 
Mina fina har somnat för natten, så nu blir det en lugn och stillsam kväll för mama framför teven med en stor kopp mynta thé. Så härligt, så välbehövligt!
 
 
 
 


V.19 (18+2)

 
Bebis:
 
Din bebis är denna veckan 13-15 cm och väger ungefär 200 gram. Vid förlossningen väger den vanligtvis 15 gånger mer, så den kommer lägga en hel del på hullet framöver.

En av de mest fascinerande sakerna med fostrets utveckling är hjärnan. Hjärnan är ett av de första organen som bildas de första veckorna och dess abnorma storlek i förhållade till resten av kroppen under den första delen av utvecklingen visar dess stora betydelse. I vecka 19 har muskler i hela kroppen kopplats ihop med hjärnan via nervtrådar och kan därmed kontrolleras medvetet av bebisen!

Öronen står ut från huvudet, och i munnen börjar de första groddarna till barnets permanenta tänder dyka upp. Armar och ben har nu korrekt relativ storlek i förhållande till kroppen och fötterna är hela 2,5 cm långa!

 

Du:

Många kvinnor kan känna livmodern 2-3 cm under navlen och om du ser din profil i speglen kan du verkligen se hur din kropp har förändrats. Det är inte ovanligt att vid det här laget ha gått upp 5-6 kg. Av detta svarar beisen för c:a 200 gram, moderkakan 170 gram och fostervattnet ungefär 310 gram.

Vidare har dina bröst ökat i vikt med 170 gram vardera och livmodern med ytterligare 300 gram!

Det är viktigt att komma ihåg att viktökningen skiljer sig mellan olika kvinnor och det finns ingen anledning till panik om du gått upp lite mer eller mindre än genomsnittet.

Viktökningen kommer förmodligen att påverka din hållning och din sömn.

 

Mina egna tankar om graviditeten:

Tycker egentligen inte att det har hänt särskillt mycket sedan förra veckan. Nog för att magen växer sig större och jag är tröttare än någonsin. Känner fortfarande hur lilla skatten lever loppan där inne, men ingenting som syns på utsidan. Med lilleman kände jag ingenting förens i v.26, då jag uppsökte mödravården för första gången. Så himla märkligt hur olika graviditeter kan skilja sig så. På torsdag har vi äntligen vårat efterlängtade RUL, om jag får gissa så blir det nog en tjej.



- Tisdag, mysmorgon & tvättstuga

Så var det dags igen. Lilleman fick vara frisk i en dryg vecka, och nu är vi hemma med feber.Haft en riktig mysmorgon med frukost och massa mys i soffan framför barnkanalen. Har även hunnit köra hela fyra maskiner tvätt, och ska strax springa ner och hämta upp de sista. Termometern visar -9 grader, så vi bryr oss inte om att gå ut idag även om jag är medveten att lite frisk luft skulle göra oss gott. Istället kör vi på en innemysdag med pyssel och självklart en massa lek. Hoppas att febern ger med sig och att vi är tillbaka på förskolan redan i morgon, helst!
 
Jag ska försöka klämma in några magbilder som jag så fint glömde bort igår. Längtar så till vårat rutinutlraljud nu den 6:e, om bara två dagar. Jag går snart sönder av nyfikenhet! Har så mycket på känn att det är en liten tjej, men sånt där kan man ju aldrig veta genom att bara gissa.
 
Väntar på att mamma ska ringa, och sedan ner till tvättstugan en sista sväng.


Första advent

Två mysiga bilder från kvällen som varit. Min fina make överraskade med en fin liten julstjärna som numera pryder vårat vardagsrums fönster. Hade frugans familj över på adventsfika med glögg och nybakade lussebullar, precis så som det ska vara på första advent. Blev dock en fet miss med adventsstaken då vi inte hade tillräckligt många ljus hemma. Så tre stycken fick duga, bättre än inga alls. Får ta en tripp till Ikea i veckan och köpa hem lite mysiga ljus att lysa upp tillvaron med. Känns helt klart att det börjar lida mot jul, julmarknad och julbord nästa!
 
Just det, var på adventsfest i kyrkan igår tillsammans med lillemans faster och fina Ilham. Kände mig så sjukt opepp igår på precis allt. Men med handen på hjärtat så behövde jag få komma ut bland folk och bara umgås. En hel kväll med god mat, dans, tävlingar och trevligt sällskap. Efter kvällens slut orkade jag knappt hålla ögonen öppna och stupade mer eller mindre i säng.
 
Har ni haft en fin första advent?!


L ö r d a g

Morgonmys i soffan med frukost och årets första lucköppning ♥ 
 
Vaknade verkligen på helt fel sida idag och känner mig allmänt jävla opepp på livet. Morgonens pratstund gjorde mig inte direkt på bättre humör, känner mest för att dra täcket över huvudet och gå i idé för ett slag. Jag är inte ett dugg upplagd för fest och ingenting har jag att ta på mig heller. Nej, idag är livet inte det minsta roligt!
 
Nu blir det pippi en stund och sedan väntar en lång och mycket välbehövlig dusch,