V.20 (19+2)

 
Bebisen:

Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka.

Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.

Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

 

Du:

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.

Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.

 

Mina egna tankar om graviditeten:

Första halvlek avklarad, andra halvlek återstår och jag är inte ett dugg nervös inför den kommande förlossningen. På rutinultraljudet fick vi äntligen veta att vi väntar en frisk liten tjej som väntas vara beräknad till den 7:e maj. Med Elias var jag beräknad till den 21 juli, men den lilla sötnosen hade bråttom att se världen och kom redan till oss den 11:e. Hoppas såklart att även lilltjejen har bråttom, för nu längtar vi så mycket att vi snart spricker! Vi har redan börjat handla lite kläder och annat välbehövligt till lillskruttan, samt ärvt en del.

Jag lider fortfarande av sömnsvårigheter och har svårt att hitta en komfortabel ställning. Känner ett enormt tryck både neråt och bak mot ryggen då hon ligger precis som Elias gjorde, högt upp och långt bak. Äter lite och gärna många gånger om dagen. Måste kissa stup i kvarten då lillan ligger och trycker mot urinblåsan. Diskuterat namn har vi börjat göra lite smått, men är garanterat oense om vad som är passande och ej. Det är så härligt att få känna alla rörelser där inne och försöka lära känna våran lilla tjej. Hon tillkännager sig oftast på kvällarna och särskillt när storebror är i farten. Dem är redan bff's!  Det är något speciellt med att vara omföderska, nästan som att uppleva allt igen för första gången. För oss är det en sådan självklarhet att Elias alltid har varit hos oss, som om han aldrig har legat i min mage ♥






NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR