Valborgsmässoafton ♥

 
Efter regn kommer solsken, och jag kan inte göra annat än att hålla med. Haft en så mysig dag, att jag knappt vet vart jag skall börja. Morgonen började med en rejäl försovning, på med kläderna, i med frukost och iväg snabbt som tusan till förskolan för utvecklingssamtal. Jag är inte ett dugg förvånad över hur bra det går för våran lilla älskling, och jag är troligtvis världshistoriens stoltaste mamma! Varken jag eller lillemans pedagoger tyckte att vi behövde sätta upp några större mål inför nästa termin. Mer än att förhoppningsvis bli blöjfri, vilket vi skall jobba på stenhårt med under sommaren. 
 
Annars så har dagen rullat på som vanligt, passade på att vila upp mig ordentligt inför kvällen. Lillemans fina kusin Mimmi erbjöd sig att hämta från förskolan, och jag fick en ovanligt lugn eftermiddag här hemma. Dukade upp med mellis lagom tills det att dem kom hem. Någon timme senare packade vi in oss i bilen för valborgsfirande i Sjöstaden. Blev bortskämda med gratis middag på Max hamburgare innan vi fortsatte vidare mot Hammarby backen. Eftermiddagen bjöd på allt från ponnyridning till barnrytmik, en riktig familjemys-dag med andra ord! Tyvärr orkade inte någon utav oss stanna kvar i väntan på majelden, så vi åkte hem. Lika bra, för jag är helt slut och sängen har aldrig varit så efterlängtad!  ♥


Måndag

 
Måndag, och vardagen är återigen i rullning hemma hos familjen kaos. Har precis hämtat hem min fina lilleman från förskolan efter en mysig förmiddag på stan tillsammans med Frida, Carina och Sofia. Drog en lunch på Nancy's, och där blev vi kvar ett bra tag. Blev såklart mycket snack om graviditet och våra kommande förlossningar. Min fina Frida går på övertid, men till helgen lär han med största sannorlikhet få se dagens första ljus. Med 7dgr mer eller mindre kvar till BF, kan jag inte göra annat än att längta ihjäl mig. Känns som att vi har väntat en hel evighet, om inte ännu längre efter våran lilla prinsessa. 
 
Nåja, jag ska strax ställa mig och förbereda kvällens middag och sedan väntar ett pass nere i tvättstugan. 
 
 


Kontroll på förlossningen

 
Idag har vi varit på kontroll på förlossningen här i Södertälje för misstänkt vattenavgång. Har legat vaken större delen av natten med kraftiga sammandragningar, och ett tryck ned mot bäckenet som inte går att beskriva. Rusade in till badrummet och hann inte mer än att sätta mig på toaletten innan det bara forsade mellan benen. Jag behöll lugnet, gick och lade mig igen tills det var dags igen. Och det var inte förens då som jag började gripas av panik, då storhjärtat åkt iväg till jobbet och jag var ensam hemma med lilleman. Ringde in till förlossningen på KS i Huddinge, där var man tydligen tvungen att boka en tid på spec mödravården för undersökning. Helt galet, för hur i hela friden skulle jag kunna boka en tid och hoppas på att ingenting händer på vägen?! Istället ringde jag in till förlossningen på Södertälje sjukhus, och där var jag så välkommen när det passade mig och mina egna tider. Hallelujah! Barnmorskan i telefonen gav mig rådet att lägga mig ner och vila om jag hellre kände för det, såvida jag inte hade några värkar och invänta storhjärtat som rusade hem från jobbet. 
 
Det var inte förens strax efter klockan 12:00 som vi åkte in för kontroll. Vi blev så väl omhändertagna så snart vi kom in till förlossningen. Kopplades till en CTG för att mäta lillans hjärtfrekvens och intensiteten i mina värkar. Sedan kom läkaren för att göra en instrumentell undersökning och konstaterade att det inte var en vattenavgång som jag tidigare upplevt. Det var bara lillbebban som sjunkit och fixerat sig ytterliggare, vilket i sin tur orsakat ett enormt tryck på min urinblåsa. Dessvärre har jag råkat ut för en liten vaginal bakterie och fick antibiotika utskrivet. Annars såg allting så fint ut, och jag kan med största sannorlikhet säga att jag kommer att besöka Södertäljes förlossningsavdelningen igen. 
 
Efter besöket bjöds det på lunch hemma hos svärisarna. Vi blev inte kvar länge då jag var och fortfarande är väldigt trött, och likaså resten av min lilla familj. Lilleman är vaken än, vart får han all energi ifrån?! Blir en lugn kväll hemma i soffan och förhoppningsvis tidig sänggång!


Torsdag med föräldramöte

 
Vi är nyss hemkomna från föräldramötet på lillemans förskola. Så härligt att se att vi blir allt fler föräldrar med starka personligheter, och att vi för engångsskull får känna att vi kan vara med och påverka verksamheten. Förskolans personal informerade om hur de olika avdelningarna sammarbetar utifrån läroplanen, och vilka pedagoger som jobbart vart och med vilka barn. Himla roligt att få se och höra om barnens dagliga upptåg, och hur bra dem trivs tillsammans med de andra barnen och personalen på förskolan. Det gläder mig att se hur lilleman utvecklas och uttrycker sig i både känslor och tal, utifrån hur dem arbetar med olika temarbeten på avdelningen. På tisdag i nästa vecka väntar ett sista utvecklingssamtal innan lilleman flyttas över till storbarnsavdelningen efter sommaren. Något jag inte alls ser fram emot, även om det är en trygghet i sig med vetskapen om att bästa kompisarna kommer att göra detsamma. 
 
Fick en liten mysig stund med lilla Melonkan också, och med oss hem fick vi ännu mera kläder till lillasyster. Fina Diana, vad vore jag utan dig?! ♥ Nu blir det till att vräka ut sig på soffan ett slag i väntan på att storhjärtat skall komma hem från jobb. 


Nya lekhörnan

 
Lilleman är mycket nöjd med nya lekhörnan, som numera tagit plats i vårat härligt stora vardagsrum. Ni kan omöjligt förstå känslan som uppstod när vi gjorde oss av med vårat otympliga glasbord tidigare igår. Helt sjukligt vad mycket mer plats det blev, och jag slipper leva med skräcken att olyckan skall vara framme när vi som minst anar det. Från och med idag kommer våra middagar endast att serveras ute i köket. Självklart går det alltid att bära ut det utdragbara köksbordet till vardagsrummet, om vi nu får middagsgäster framöver dvs. 
 
Den stora bilmattan är utbytt mot nya lekmattan från Homely, även barngungan och träkossan är därifrån. Trofast lekhylla från Ikea, kommer inom snar framtid bytas ut mot en Expedit hylla med sex fack. Två tavellister skall upp, där nya barntavlan samt barnens namntavlor kommer göra sig så fina. Mycket förändringar på gång här hemma som ni kanske förstår, men det är ju så roligt!


Gravid v.39 (38+0)

 
Bebisen:
 
Du är nu gravid i vecka 39. Bebisen är omkring 50-51cm lång och väger 3.5-3.8 kg. De flesta bebisar ökar fortfarande i vikt men en del magrar faktiskt vid den här perioden. Det börjar bli trångt i livmodern nu och då bebisen snurrar och vrider sig där inne så kan det hända att navelsträngen lägger sig kring halsen. Omkring 20% av alla bebisar föds med navelsträngen omkring halsen, vilket kan påverka bebisens hjärtljud mot slutet av förlossningen. I de flesta fall innebär det inget hot mot bebisens hälsa och barnmorksan för helt enkel navelsträngen över barnets huvud i samband med födslen.
 
 
Mina egna tankar om graviditeten:
 
Välkommen graviditetsvecka 39, en vecka närmare! Vi är inne på 3:e dagen med regelbundna/oregelbundna värkar, häftiga sammandragningar och molande värk i rygg och bäcken. Med 13 dagar kvar till BF, vill jag så gärna tro att våran prinsessa vill komma till oss väldigt mycket tidigare än så. Men än finns inga som helst garantier och allt vi kan göra just nu är att vänta. Kanske blir det en liten valborgsbebis, men hoppas såklart att du är här redan i morgon! 
 
Något som jag nästan tycker är lite tråkigt, är att jag inte fått någon riktig graviditetscraving. Eller ja, jag kan ha fått det utan att veta om det. Dock har jag knaprat is som en tokig de senaste dagarna för att jag är så varm hela tiden. Och sallad är det bästa jag vet, äter vi inte sallad till maten så är det grönsaker i maten istället. Kan dricka litervis med vatten, och gärna kolsyrat. Med lilleman var jag som tokig i jordgubbar, vattenmelon och saltlakrits. Och fanns ingenting utav detta hemma, så skickade jag ut storhjärtat för att handla. Även som klockan var över midnatt. Men nu har jag inte alls kännt av dessa cravings på samma sätt som vid första graviditeten. Lite lustigt det där! 


Hej tisdag!

Dagarna går med rasande fart, och bebis verkar inte vilja komma till oss anytime soon. När värkarna satte igång i söndags, avtog dem så snart vi närmade oss morgonkvisten. Numera har jag en konstant molande värk och sammandragningar som heter duga. Men visst gör vi framsteg, då värkarna kommer mer regelbundet och gör ondare när det väl är igång. 
 
Lilleman har bänkat sig framför djungeldjur på disney junior. Själv sitter jag och slö surfar på datorn i väntan på att älsklingen skall komma hem. Men först skulle han förbi en relativt nyöppnad barnvagnsbutik i Sjöstaden. En second hand butik där dem säljer begagnade märkes vagnar, och förhoppningsvis blir vi med ny barnvagn i dagarna som kommer. Igår fick vi för övrigt ännu mera leksaker, samt en barntavla till ungarna från personalen på Homely. Nog för att dem hade små skönhetsfel lite här och där, men ingenting som inte går att laga. Nu återstår det bara att få färdigt lekhörnan och möblera om i sovrummet. Det här med inredning är så himla kul, känner hur inspirationen och kreativiteten flödar här hemma. Älskar't!
 
 


Frågestund!

 
Eftersom att jag för tillfället ligger hemma med långdragna värkar och sammandragningar, så tänkte jag köra igång en liten frågestund här på bloggen. Här kan ni fråga om precis vad ni vill, hit me! ♥ 
 
Frågestunden avslutas kl 21:00 ikväll!


Namntavla!

Helgen börjar lida mot sitt slut, och en stor sol har under helgen gett oss en ordentlig försmak av våren. Härligt! Vaknade i morsse av att jag hade värkar, inte så att det gjorde jätte ont men helt klart mycket kraftigare än vad jag någonsin kännt tidigare. Hela dagen har jag haft en molande värk i rygg och ett kraftigt tryck ner mot bäckenet. Dock hanterbart än sålänge, och jag tror inte att lillasyster behagar att komma till oss inom det närmsta dygnet. 
 
På tal om något helt annat, ovan får ni ett litet smakprov på lillemans alldeles egna namntavla som snart kommer pryda våran fina vägg. Den som har tillverkat tavlan är Jennica, som bedriver en utav Umeås största mammabloggar. Är ni också sugna på en namntavla till era små, tycker jag att ni ska kika in på hennes blogg och den kan ni hitta HÄR.
 
Funderar på att hoppa in i duschen ett slag för att lindra den molande värken i ryggen. Med det säger vi godnatt! 


En fredag i goda vänners lag

 
Åh, finns det möjligen något bättre sätt att börja helgen på än i goda vänners lag?! Idag har vi hängt ute i Pershagen hemma hos min gravida vän Frida, tillsammans med Carina och barnen. Hur trött jag än må ha varit idag, så var det riktigt mysigt att träffa mina tjejor igen efter en tids uppehåll med sjukdomar och allt därtill. Vi har fikat, skrattat och delat med oss av allt från graviditet till förlossningstankar. Ungarna har varvat lek med skrik, bråk och gråt. Riktigt roligt att se hur dem samspelar och delar med sig, samtidigt som dem markerar och säger ifrån. Inte klokt så stora dem börjar bli, och tydligare blir det när det går en tid mellan våra mammaträffar. 
 
Nu i eftermiddag passade vi på att storhandla, och vi har nu mat så det räcker och blir över ett bra tag framöver. Finns verkligen ingenting mer ångestframkallande än när det ekar tomt i både kyl och frys. Vi har även handlat hem blöjor, våtservetter och annat bra och ha inför lillasysters ankomst. Gissa vem som överraskade med världens finaste lekmatta och barngunga, om inte min fina make! Butiksansvarige på Homely hade erbjudit oss allt detta fina för ett helt otroligt pris. Något min kära make absolut inte kunde tacka nej till och jag är glad så in i norden. Nu vet ni vad jag kommer ägna mig åt i helgen, nämligen att inreda barnens lekhörna. Så mys!
 
Efter storhandlingen fortsatte vi vidare hem till svärisarna för kvällsfika. Själv låg jag utslagen på soffan, helt slut i både kropp och knopp efter en väldigt rolig men låååååång dag! Nu blir det att hoppa i mjukisarna och inta soffläge. Ha en fortsatt fin fredag raringar!  ♥


Dagens middag

 
BBQ-marinerad fläskfilé med potatisgratäng och sallad ♥
 
Behöver jag ens tala om att jag längtar efter sommaren?! Ljumma sommarkvällar, hela familjen samlad och grillat i massor. Det är livet! 


Hos barnmorskan v.38 (37+0)

 
Så var vi nyss hemkomna från barnmorskan, och allting stod så fint till med våran lilla prinsessa. Som vanligt hade jag inga större förhoppningar om att mina värden skulle ha ökat. Ett blodsocker på 5,2, blodtryck på 100/60 och med ett järnvärde på 104 tyckte barnmorskan att jag skulle sätta sprätt med minst två niferex om dagen. Mitt SF-mått har ökat från 32cm till 33cm och hjärtljuden kunde vi mäta upp till 135 slag/min. I övrigt tyckte barnmorskan att vi verkade oförskämt lugna och harmoniska. Kan man möjligen vara annat?! 
 
Maten står på spisen och jag ska strax slänga ihop en fräsch sallad innan vi sätter oss till bords. 


Gravid v.38 (37+0)

 
Bebisen:

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas. De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

 

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen. Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

 
Du:

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 - 18 cm ovanför naveln.

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta. Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.

 
Mina egna tankar om graviditeten:
 
Denna evighetslängtan, tycker att vi har väntat tillräckligt länge nu på vårat lilla hjärta. Dagarna har gått med rasande fart, och vi boar för fullt inför lillans ankomst. Allting är tvättat, bb-väskan står packad och klar, sängen är bäddad och vi har bara lekhörnan kvar. Jag ligger fortfarande sömnlös om nätterna, då magen känns otymplig och tung. Ena stunden blir magen hård som en fotboll och i nästa trycker det på utav bara sjutton både neråt och bak mot ländryggen. 
 
Idag väntar ännu ett besök hos barnmorskan för uppföljningssamtal, samt väga, mäta magen och lyssna på hjärtljuden. Vi får väl se om våran lilla skrotunge är mer sammarbetsvillig den här gången, det är minsann en bestämd liten dam vi har! 


Tävling i samarbete med Elodie Details & Belovedfamily.se

 
Titta hit alla Elodie Details tokar! I Sandra Linders blogg kan man nu vara med och tävla om fina priser från Elodie Details. Jag är med och tävlar om bl.a sittdynan och regnskyddet ovan. Gå med och tävla ni också, mer information om hur tävlingen går till hittar ni HÄR.
 


Fem år tillsammans ♥

 
Har ju glömt att berätta att jag och min älskling firar fem år idag. Fem underbara år tillsammans   Fick världens finaste blombukett i eftermiddags., och nu ikväll fick vi ännu en bukett med vita liljor utav lillemans faster och farbror. Vill tacka alla som har grattat och överröst oss med fina meddelanden och kommentarer. Ni är så fina så det inte är klokt! 
 
Haft en riktigt lugn och mysig kväll hemma i lägenheten, ätit gott och slappat i soffan. Tröttheten har slagit till ordentligt, orkeslös och det mesta känns tråkigt. På onsdag väntar ett besök hos barnmorskan, och jag hoppas på lite positiv feedback. Bara tre veckor kvar på denna graviditet, självklart hoppas jag att våran älskade skrotunge vill titta ut lite tidigare än så. 


New in ♥

 
En sista påfyllning i lillasysters numera väldigt proppfulla garderob. Tack världens bästa Lizen! ♥
 
Jag kan lova att microlaxen gjorde susen för magen, och lilleman har äntligen fått tömma systemet. Man kunde nästan höra hur han drog en lättnadssuck, säg att det är över nu?! 


Morgon på närakuten

 
Godmorgon söndag! Lilleman har fått en släng av förstoppning, så morgonen har vi spenderat på närakuten här i Södertälje. Nu hoppas vi att en omgång microlax skall göra susen för magen, annars blir det en tur till barnkliniken på KS i Solna. Är så glad över att vi åkte in, för usch vilken otäck morgon vi hade här hemma. Lilleman gjorde morgon redan vid 07:00, klagade först över magont som i sin tur övergick till rent paniktillstånd. Han la sig på vardagsrumsmattan och skrek sig blå, hostade tills han nästan inte fick någon luft. Övervägde först att ringa larmcentralen, men så fick vi istället tag i fasters man som skjutsade in oss till närakuten. Jag har verkligen världens bästa familj! 
 
Nu är vi i allafall hemma, äta lite frukost och försöka sova i någon timme eller två. 


Mysigt med familjen ♥

 
Passar på att slänga in ett snabbt inlägg innan jag ska sova. I fredags satte vi oss på tåget ut till Sollis för att hälsa på mamma, där vi även stannade över natten. Så mysigt att kunna umgås, äta gott och bara vara utan att behöva passa några tider. De senaste gångerna vi har träffats så har det bara varat i några timmar, och vi har inte riktigt haft ordentlig tid till att faktist umgås. Så därför är jag extra glad över att vi tog oss ut just den här helgen, för nu kan vad som helst hända de närmsta dagarna/veckorna. Vi får väl se om nästa mormor-besök blir med eller utan bebis, tänka sig att tre snart ska bli fyra 
 
Idag har vi haft en riktig innemysdag med lek, bus och sagoläsning innan vi satte oss på tåget ut mot Årstaberg där vi mötte upp pappan i familjen. Blev en snabb sväng till Sjöstaden för att kolla in rean på Homely, där jag fastnade för en super fin lekmatta till ungarna. Skulle sitta fin fint i lekhörnan, så jag ska försöka smöra lite inför älsklingen i morgon. Hoppas att han kan få ner priset lite, så får vi se om det blir ett köp eller ej. Sedan fortsatte vi mot Vårberg där vi avnjöt en god middag på en irakisk restaurang, mums! Nu ikväll har vi hängt hemma hos svärisarna, och där blev vi kvar tills klockan blev dags att åka hem. Ah, home sweet home säger jag bara! Borta bra, men hemma är fan så bäst! Pojkarna i mitt liv sover sedan en tid tillbaka, och jag ska nu göra detsamma. Så med det önskar jag och sparkfia godnatt  ♥


Torsdagsfika

 
Hej raringar, hur mår ni? Själv har jag haft en riktigt produktiv förmiddag/eftermiddag med tvätt och storstäd. Har även haft världens bästa Anna över på fika och lägenhetsfix. Hon hjälpte nämligen mig med att skruva fast gardinstången i köket som hängt på sne i flera veckors tid. Nu fattas bara en ny gardinkappa och sedan är jag nöjd. Vi satt i allafall och pratade en bra stund om precis allt och ingenting. Som vanligt springer tiden iväg, och jag ska alldeles strax iväg och hämta hem min fina lilleman för sista gången den här veckan. Fredag i morgon, och som planerna ser ut just nu så tar vi oss ut till Sollis och hälsar på mamma. Så mysigt! 
 
I helgen tar vi det nog bara lugnt, tar dagarna lite som dem kommer. Vi närmar oss förlossningen, och jag vill därmed inte boka upp mig utifall att det sätter igång tidigare än beräknat. Tänk att vi snart ska ha en liten här hemma, som vi längtar efter dig nu! ♥
 


- Ingen bebis ännu

 
Ännu har ingen bebis tittat ut för er som undrar, bloggen har bara hamnat lite åt sidan de senaste dagarna. Har än sålänge bara sammandragningar som kommer och går lite som dem vill. Är trött som aldrig förr och sover fortfarande riktigt dåligt om nätterna. Ingen ställning är bekväm nog, och jag börjar bli riktigt otålig. Såhär var det inte alls när jag var gravid med lilleman, tänk att två olika graviditeter kan skilja sig så. Med lilleman var jag så otroligt lugn och harmonisk, jag kände mig attraktiv och jag riktigt njöt av att vara gravid. Men nu...Vill bara att allting ska vara över så att jag och min egen kropp kan få återgå till det normala. Längtar tills vi kan ta oss ut på långa och sköna barnvagnspromenader i vårsolen. Som jag kommer att ta vara på bebistiden, samt njuta av att vara hemma med båda mina små troll. 
 
Nu däremot ska jag ställa mig i köket och slänga ihop en god frukost och göra något utav dagen 


Brio Primo

 
Efter en tids letande efter det perfekta babyskyddet, så fick det slutligen bli en Brio Primo som man enkelt monterar med bilens trepunktsbälte eller Brio Primo base. Just denna har vi köpt begagnat, dock varsamt använd med 2010 som inköpsår. Jag är så sjukt nöjd och kan inte slita mina ögon från det babyskydd där våran snart lilla dotter kommer att sitta så tryggt. 
 
BRIO Primo: Internt trepunktsbälte som är justerbart i tre höjder för anpassning till barnets storlek. Med uppfällt handtag har Primo en gungfunktion som enkelt låses genom att fälla ner handtaget. Det ergonomiska handtaget gör Primo mycket lätt att bära nära kroppen. Avtagbar och tvättbar klädsel.
 
BRIO Base: Ett smidigt tillbehör för extra säker montering av BRIO Primo och BRIO Go babyskydd i bilen på platser som inte har krockkudde (airbag). BRIO Base monteras enkelt i bilens isofix-fästen eller med bilens trepunktsbälte. Den är utrustad med en stödbåge som sätts mot bilsätets rygg och ett justerbart stödben undertill.
 
Nu blir det pizza och familjemys för hela slanten!


Magsjuka - check!

 
Lilleman hann inte gå på dagis i mer än två dagar denna vecka, innan han drog med sig magsjuka hem. Jag tyckte väl att han verkade tröttare än vanligt när jag hämtade honom på förskolan tidigare i eftermiddags. Det tog bara någon timme från det att vi klev innanför dörren tills han kaskad kräktes över hela mig, sig själv och soffan. Jag är verkligen inte den som är äckelmagad, men det här var nog något utav det värsta jag har varit med om. Kände hur jag blev helt paralyserad för en stund innan vi slutligen tog oss in till badrummet för att tvätta bort det värsta. Hur jag skulle få rent soffan var det sista jag ville tänka på. 
 
Någon timme senare tycktes lilleman ha piggat på sig, och pappan i familjen envisades om att åka hem till farmor och farfar på kvällsfika. Det dummaste beslutet som någonsin tagits om ni frågar mig, jag var så arg inombords men orkade inte bråka om saken. Sagt och gjort packade vi in oss i bilen och körde iväg. Kräkfesten fortsatte så snart vi hunnit kliva innanför dörren, och jag tror inte någon kunde undgå min irritation. Lilleman somnade tillslut av ren utmattning, själv ville jag ta ungen under armen och åka hem. 
 
Nu är vi i allafall hemma, har hunnit med ett pass nere i tvättstugan samt skrubbat rent soffan. Vi får nog avboka våran playdate i morgon med tjejerna. Istället satsar vi på en fredag med storstädning och inomhusmys deluxe!


Hos barnmorskan v.36 (35+0)

 
Idag stod besök hos barnmorskan på agendan, dock hos en annan barnmorska då våran har gått på semester. Hon var jätte trevlig och gav utförliga svar på alla mina frågor, samtidigt som jag kan tycka att hon var något otydlig med sådant som jag kanske lägger lite större vikt vid. 
 
Vi fick en förlossningsplan utskriven, och tillsammans pratade vi om hur vi känner inför förlossningen och tankar kring smärtlindring. Barnmorskan var väldigt tydlig med att det är okej att vara egoistisk, och att det är okej att säga ifrån när något inte känns bra. Våra förhoppningar är ju att få föda på Karolinska i Huddinge, för aldrig har vi blivit så fint bemötta som där. Och det skulle kännas så nedrans tråkigt att hamna i fel händer där viktiga beslut tas över våra huvuden utan att vi har någon som helst kontroll. Så därför tyckte hon att vi skulle fylla i en förlossningsplan samt att vi fick telefonnummer till samtliga förlossningar om vi har några frågor. 
 
Efter ett långt samtal ville hon känna igenom magen, och visst har hon fixerat sig våran lilla tjej. Så mycket som magen har sjunkit så fanns det inga tvivel om saken. Ett SF-mått på 32cm och hjärtljuden kunde vi mäta på 140/150 slag/min då hon var väldigt rörlig utav sig. Mina värden var lika fina dem, ett blodtryck på 110/65 och  ett blodsocker på 4,0. Har ökat ca 7kg sedan inskrivningen, alltså stämmer inte vågen vi har här hemma. Thank you very much! Nästa besök är om ca 2 veckor, och då är det dags att summera hela graviditeten 
 
Lilla skruttunge, tänkt att jag har burit omkring på dig i snart 9 månader och ändå vet jag inte vem du är! 


Gravid v.36 (35+0)

 
Bebisen:
 

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro. 

 
Du:
 

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ. Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig. Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda

 
Mina egna tankar om graviditeten:
 
Vecka 35+0 idag, och vi närmar oss BF med stormsteg. Det har verkligen varit en helt fantastisk 9 månaders resa, men nu är vi redo att äntligen få möta våran älskade lilla prinsessa. Har kännt mig ganska så trött och orkeslös under den senaste veckan. Smärtsamma sammandragningar och ett obehagligt tryck över bröstet, dock hanterbart än sålänge. Kan inte riktigt påstå att fosterrörelserna har avtagit, snarare tvärtom. Hon buffar och hon knuffar, borrar sig ner med huvudet och spelar harpa på mina stackars revben. Men så fort pappa lägger handen på magen så blir hon lugn som en filbunke. Är hon pappas lilla flicka tro?! 
 
 


Godmorgon!

 
Godmorgon tisdag!  
Så var även påsken över för detta år, och vardagen är återigen i rullning. Lilleman lämnade jag på förskolan för dryga timmen sedan. Självklart passade jag på att inviga mina nya pjucks, så nedrans skönt att slippa knöla på sig allt vad heter vinterskor. Säg nu att våren har kommit för att stanna?! 
 
Nu frukost, och sedan ta tag i påskhelgens efterdyningar.