Gravid v.16 (15+1)

 
Bebis:

Din bebis är nu ungefär 80 gram och 11-14 cmstor! Det är inte bara fostret som växer, utan också livmodern och moderkakan blir större för att kunna försörja utrymme och näring till ditt växande barn. Bebisen kan nu gripa med händerna, sparka och tillochmed göra kullerbyttor! Huvudet är nu upprätt och i ansiktet utvecklas muskler som gör att den redan kan grimasera, som att till exempel kisa, rynka pannan och öppna munnen. Skelettet har nu tillräckligt med kalcium för att kunna synas  på en röntgenbild. Naglarna är väl utvecklade och benen är längre än armarna.

Då fostret rör sig allt mer och allt livligare så kan du möjligen börja känna dess rörelser i magen. En del kvinnor säger att det känns som gaser eller att magen kurrar. Om du inte känner bebisens rörelser ännu så ska du inte oroa dig, eftersom det kan dröja ända till vecka 20 innan du känner något.

 

Du:

Du kan känna att hjärtat slår hårdare än vanligt. Det beror på att du nu har 20-25% mer blod än vad du har normalt. För bara sex veckor sedan vägde din livmoder ungefär 140 gram. Nu väger den 250 gram, nästan en fördubbling! Fostervattnet som omger fostret väger ungefär 200 gram.

 

Mina egna tankar om graviditeten:

Vecka 15+1 idag och jag mår toppen. Känner av bebis ibland, och vissa dagar inte alls. Helt magiskt, väntar otåligt varje dag på att få känna första sparken. Är konstant hungrig samtidigt som jag känner av tidig mättnadskänsla. Måste alltid stiga upp tidigt på mornarna samt sent på nätterna för att äta en macka eller en frukt. Bara tre veckor kvar till RUL, vi är så nyfikna på dig! Vem är du? Hur ser du ut? Så mycket tankar och känslor på en och samma gång.

 





NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR