Gravid v.28 (27+1)

 
 
Bebisen:

Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram. Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre. Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.

 
Du:

Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln och din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg. Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod.

 
Egna tankar om graviditeten:
 
Så var vi ännu ett steg närmare slutmålet på denna graviditet, vecka 27+1 idag. Magen har dragit iväg något kopiöst den senaste veckan, och lillans sparkar ökar i intensitet. Så mysigt att vi nu kan se hennes söta små rörelser utanpå magen. Hon har gett sig tillkänna för både sin blivande pappa, mormor och storebror. I veckorna som kommer blir det till att få ordning på vad som ska bli barnens rum, samt tvätta och vika lillans alla fina kläder som numera fått sin egna lilla plats här hemma. Tänk att vi tre snart skall bli fyra, det är knappt så att jag kan förstå det själv. Om lite mindre än två veckor ska vi tillbaka till barnmorskan för att väga, mäta mage och lyssna på hjärtat samt ta en del viktiga blodprov. Själv hoppas jag på att mina annars så usla värden fortsätter att stiga, och att jag slipper dras med mer än vad jag redan får göra idag.  





NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR